Ad Cantus – kammerkoret som hadde en drøm

Ad Cantus er kammerkoret fra Gudbrandsdalen som hadde en drøm – og realiserte den. Søndag 3. juni inviterer de publikum til urfremføring av Henrik Ødegaards nye verk «Det er den draumen». En suite for kor og hardingfele til 5 dikt av Olav H. Hauge. Bestillingsverket er skrevet til korets 10-års jubileum i år.

Det er fristende å sitere fritt fra Henrik Ibsens Peer Gynt – når kammerkoret Ad Cantus sin prosess fra ide til ferdig klingene, nyskrevet verk skal beskrives: Ja, tenke det; ønske det, ville det med; - men gjøre det! Nei, gjøre det er ikke for alle.

Å bestille nyskrevet musikk fra en av Norges mest brukte samtidskomponister, Henrik Ødegaard, er et stort ansvar og et stort løft, både økonomisk, organisatorisk og kunstnerisk. Det krever mot og ambisjoner og en god plan for å gjennomføre noe slikt. Men med økonomisk hjelp fra Oppland fylkeskommune (kr 80 000) og Det norske komponistfond (kr 90 000) – lot planen seg utarbeide og drømmen seg realisere. For rundt ett år siden fikk Ad Cantus det første utkastet til gjennomsynging. Nå et år senere er verket ferdig og koret klart til konsert.

Ad CantusBilde: Kammerkoret Ad Cantus fra Gudbrandsdalen

 Jubileum som motor for utvikling

– Vi ønsket å bruke 10-års jubileet som en anledning til å utvikle koret, og vi har derfor utarbeidet en målretta to-årig utviklingsplan for perioden 2016-18. Å bestille nyskrevet musikk til jubileet er en ambisiøs del av satsingen, og vi har lagt ned et stort arbeid i planlegging og søknadsskriving. Det har vært en lærerik prosess, og nå er vi utrolig glade og takknemlige for støtten vi har fått. Det har gjort det mulig å utvikle og gjennomføre ideene våre, sier dirigent Åshild Alette Haugstad.

Åshild Alette HaugstadBilde: Dirigent Åshild Alette Haugstad

Arbeidet med utviklingsplanen for koret var også bakgrunnen for at koret mottok støtte fra Oppland fylkeskommunes støtteordning Utviklingsmidler til kunst- og kulturprosjekter.

Folkekjær forfatter

Det er ikke tilfeldig at det er nettopp Hauges dikt som nå tonesettes. «Det er den draumen» er et dikt dirigent Åshild Alette Haugstad har båret med seg lenge, og som hun lenge har ønsket å sette musikk til.

– Dette diktet er en skatt. Jeg har lenge drømt om å gjøre noe med denne teksten, og nå åpnet det seg en mulighet. Etter at prosessen kom i gang og komponisten hadde takket ja til oppdraget, ble diktet også kåret til Norges beste gjennom tidene i en kåring i regi av NRK. I 2018 er det dessuten 110-års jubileum for Hauge, så bestillingsverket fant sin naturlige plass på flere måter, sier hun.

Den tekstlige tematikken i bestillingsverket er, i følge Haugstad, de store følelsene. Det er i hverdagen vi lever livet vårt, men det er drømmen, lengselen, undringen og de store følelsene som til fulle gjør oss til mennesker.

- Hauges produksjon representerer et fantastisk materiale for kor, men så langt finnes kun få komposisjoner som bygger på tekstene hans, forteller Haugstad.

Kor og hardingfele

Folkemusikk for kor er framme i tida og i et tidligere samarbeid med spelemannen Sivert Andreas Holmen har kammerkoret Ad Cantus erfart at samklangen mellom kor og hardingfele er fengslende og interessant.

- At instrumentet opprinnelig stammer fra dikteren Olav H. Hauges hjemfylke er interessant i seg selv, men kvaliteten til instrumentet er det viktige her. Hardingfela representerer naturen og det opprinnelige. Den har en rik og særegen klang og samklangen mellom kor og hardingfele er sjeldent vakker, synes Haugstad.

Ad Cantus og felespiller Siver Andreas HolmenBilde: Kammerkoret Ad Cantus og folkemusiker Sivert Andreas Holmen

Prisbelønnet folkemusiker

Hardingfelespilleren Sivert Andreas Holmen fra Aurdal i Valdres har takket ja til å urframføre det nye verket sammen med Ad Cantus. Holmen er en av Norges mest lovende unge hardingfelespelemenn. Han er nylig uteksaminert folkemusiker fra Norges musikkhøgskole (2016) og har fått flere priser for spillet sitt; så som Torleiv Bolstads minnepris (2015), og Fureprisen (2016). Sivert Holmen ble i 2015 også kåret til årets unge folkemusiker i duoen Odde og Holmen i den landsomfattande konkurransen INTRO-folk.

kammerkoret Ad Cantus og Henrik ØdegaardBilde: Komponist Henrik Ødegaard og dirigent Åshild Alette Haugstad

Komponist med bred erfaring

Komponisten Henrik Ødegaard er svært inspirert av norsk folkemusikk, og han har skrevet musikk i alle sjangre og for ulik besetning. Det er likevel stemmen han har komponert mest for, og han har en stor og svært interessant produksjon av kormusikk å vise til.

Henrik Ødegaard har levert bestillingsverk til en rekke ensembler og institusjoner, så som Oslo kammerkor, Oslo filharmonisk orkester, Ultimafestivalen, Norsk kirkesangforbund, Festspillene i Nord-Norge og Olavsfestdagene. Hans komposisjoner er fremført i en rekke land. I perioden 2012-14 hadde han Statens stipend for kunstnere. Ødegaard har foruten stor kompetanse på korfeltet, stor kunnskap om hardingfela og bred erfaring med å skrive for denne.

– Han er en spennende og fantastisk dyktig komponist. Vi tok kontakt og spurte om han kunne tenke seg å skrive musikk for kor og hardingfele til Hauges dikt. Han syntes ideen var interessant, og støtte fra Det norske komponistfond gjorde dette mulig. Fra den første ideen har dette utviklet seg til en liten suite bygd over fem av Hauges tekster. Den vakre musikken inneholder elementer fra både folkemusikk, klassisk tradisjon og samtidsmusikk.

Ad Cantus jubileumBilde: Noen av mannstemmene i kammerkoret Ad Cantus

Konsert med teksten i fokus

– Urfremføringen av verket «Draumen» - ei suite for blanda kor og hardingfele av Henrik Ødegaard komponert til 5 dikt av Olav H. Hauge, finner sted i Nordre Ål kirke søndag den 3. juni. I tillegg til bestillingsverket består programmet av musikk i møtepunktet mellom klassisk musikk, folkemusikk og samtidsmusikk, der den tekstlige tematikken binder  programmet sammen, avslutter dirigent Åshild Alette Haugstad som gleder seg til å fremføre ny musikk for publikum.

Alle foto: Ad Cantus