Anna Widén - årets vedskulptur-kunstner på Tid for Tømmer 2018

Fredag 15. juni inviterer Søndre Land igjen til bygdefestivalen Tid for Tømmer. Festivalhelgen byr på et spennende knippe arrangementer og aktiviteter; konserter for enhver alder, markedsdag, foredrag og presentasjon av årets vedskulpturkunstner, Anna Widén, som skal snakke om sitt kunstnerskap og om årets vedskulptur FALL. I tillegg blir det kunstutstillinger, motbakkeløpet «Fra Fjord til Helvete», Fjordflyt – konsert ved Randsfjorden og arrangementer for barn og unge.

I løpt av Tid for Tømmer-helgen kan besøkende se årets vedskulptur laget av kunstneren Anna Widén fra Gran. Prosjektet er realisert i samarbeid med Madstun AS. Det blir dessuten marked i Hov sentrum og konsert på Randsfjorden med Stein Torleif Bjella m. band og GURLS med Søndre Lands egen Ellen Andrea Wang i spissen. Og pubkveld selvsagt, med livemusikk fra lokale Land Rovers. Festivalen støttes av Oppland Fylkeskommune, Søndre Land kommune og Norsk kulturråd med flere.

Anna widenFoto: Kunstneren Anna Widén, bosatt på Gran, har laget årets vedskulptur som hun har gitt navnet FALL.

Ny skulptur av Anna Widén

Anna Widén er kunstneren bak årets vedskulptur, som i år arrangeres for femte gang på rad i Fall, Søndre Land. Hun har jobbet mye med Land Art, stedsspesifike skulpturer og det å bruke naturen som materiale tidligere. Årets skulptur kaller hun FALL.

Fall - vedskulpturFoto: Vedskulpturen FALL, laget av Anna Widen

Om skulpturen sier Widén selv at verket skal bli en del av landskapet og i mindre grad et objekt plassert på stedet. Integrering og bevegelse er temaer. Vedskulpturen skal illudere en vannstrøm som kommer ut av, går ned i landskapet og «flyter» ut i Randsfjorden. En bølget bevegelse.

Fordommer mot ved

Kunstneren har selv noen fordommer mot ved. Det er stivt og kubbete og spørsmålet er om kunstneren selv kan snu om på sine fordommer mot ved som materiale. Å gjøre om på den kantete veden til bølgende bevegelse? Å jobbe stedsspesifikt er en form som forholder seg til stedet, hva kan plassen lades med? Noe som gjør om plassen til noe annet enn det det er fra før. Widén ønsker å synliggjøre en bevegelse som fra før av ligger i landskapet. Ja, den bølger nedover, den gir rom for mange assosiasjoner, og i tillegg til ved er ørder materiale og strips for å holde greinene sammen – en sikring

Einar SigstadFoto: Årets kunstutstilling har fått navnet "Lyset langs elva" - av kunstneren Einar Sigstad

Einar Sigstad er festivalutstiller

Årets festivalutstiller på Tid for Tømmer er kunstneren Einar Sigstad. Utstillingen har fått navnet «Lyset fra elva» og består av maleri og tresnitt og stilles ut på Galleri Grette, Fjøsgalleriet, Hov. Sigstad har valgt ut et tyvetalls nye malerier med motiver fra en vandring langs elva Etna som renner ut i Randsfjorden. Samtidig lanserer han sin nye bok med illustrasjoner og betraktninger fra turen.

Sigstad maleriFoto: Utsnitt av bilde malt av Einar Sigstad

Lyset fra Etna

Boken Lyset fra Etna, noen junidager langs Etna, er Einar Sigstads tredje bok. Boken er en del av en syklus av fire bøker om naturen. Sigstad følger årets sirkel, vinter, vår, sommer og høst, hvorav Lyset fra Etna representerer sommeren. Denne elva er en av få som er spart for kraftutbyggingen, og som han skriver i innledningen i boka: Det finnes knapt ei bygd eller by i dette landet uten en elv. Boken er fylt med tekst skrevet av Sigstad selv, og maleriene er malt med oljemaling. Stilen på maleriene er nasjonalromantiske og svært detaljerte. Sigstad sier at han med denne serien ønsket å gi en hyllest til landskapet og naturen. Ved å både skrive og male gir han en bit kulturhistorie til leserne om gamle landskap og naturen vi omgir oss med.

FjordflytBilde: Fjordflyt - en flytende konsert på Randsfjordferja

Konsert på Randsfjordferga

Deler av Hov sentrum stenges av for å bli markedsgate lørdag 16. juni med mat, drikke, underholdning og stands fra lokale og regionale lag, foreninger og bedrifter. Dagen er fylt med aktiviteter for folk i alle aldre. Lørdagen avsluttes med Fjordflyt, en flytende konsert på Randsfjorden i Kråkvika med Stein Torleif Bjella m. band og GURLS med Søndre Lands egne Ellen Andrea Wang i spissen. Hvis begeret ikke er fullt etter dette så kan man ta turen til Land Catering for en pubkveld med live musikk fra lokale Land Rovers.

SmedhaugFoto: Christian Anton Smedshaug holder foredrag om ny skogindustri

Foredrag om skogindustri og bioenergi

I tillegg til marked og kulturarrangementer, blir det foredrag med Christian Anton Smedshaug, økonom fra AgriAnalyse.  Temaet er ny skogindustri - Hva skal til? Smedshaug har vært daglig leder i AgriAnalyse siden 2011 og arbeider bredt med spørsmål knyttet til økonomi, utvikling og verdikjeden i norsk landbruk.

Hov BioVarme holder også foredrag om vannbåren varmeleveranse, og deres planer for bioenergi-anlegg på nye Hovli Omsorgssenter som bygges i Søndre Land. Firmaet er etablert av lokale skogeiere for å tilby kommunen vannbåren oppvarming med flis fra tørrgran som energikilde.  

RøyneFoto: Musiker Haldor Røyne med smakebiter fra utgivelsen Slåtter etter bestefar

Minikonsert og opplesning med Gellein og Røyne

Tone Gellein resiterer dikt av Bjørnstjerne Bjørnsons og Hans Børli med musikalsk akkompagnement av Haldor Røyne. Deretter blir det minikonsert med Haldor Røyne som i år er aktuell med utgivelsen Slåtter etter bestefar. Det er fri inngang og salg av mat og drikke. Dørene åpnes kl. 18.00.

Ungdomsklubb i fjæra, gatemarked og motbakkeløp

For de yngre deltagerne blir det Ungdomsklubb i Fjæra og uteklubbkveld med musikk, grilling, volleyball, masse konkurranser og andre aktiviteter. Og lørdag toppes det hele med markedsgate i sentrumsvegen: Fra 10.00 til 15.00 er Sentrumsvegen arena for Borgerdugurd, salgsboder, infostands og underholdning fra lokale og tilreisende aktører. Utover dagen vil det bli musikalske innslag og intervjuer med forskjellige lokale personligheter på festivalscenen. Og om noen skulle ha lyst til å prøve kreftene så starter motbakkeløpet «Fra Fjord til Helvete» kl 12:00.Graden av utfordring ligger i navnet – om noen skulle lure.  

Mange samarbeider om festivalen

Festivalen arrangeres av Søndre Land kommune, Land kunstforening, Søndre Land Handelsforening, Frivilligsentralen, Folkehelsekomitéen, Ungdommens Hus/Ungdomsklubben, Hele Vestsida, Randsfjordsmuseet avd. Lands Museum, Ungdomsrådet, Viken Skog og Skogeierne i Søndre Land, Søndre Land IL, frivillige lag og foreninger, Madstun as, Fjordflyt, Søndre Land IL og er støttet av Oppland fylkeskommune, Søndre Land kommune og Norsk kulturråd. Vedskulptur og Fjordflyt er produsert av Madstun as.

Alle foto: Tid for Tømmer