En million kroner fra Kulturdepartementet til tusenårsjubileet Hundorp 2021

Neste år arrangeres det stort jubileum for å markere at det er tusen år siden kong Olav Haraldsson – også kjent som Olav den hellige – og den mektige høvdingen Dale-Gudbrand møttes på Hundorp i 1021. Nå har Regjeringen og Kulturdepartementet bevilget en million kroner i øremerkede midler over statsbudsjettet til gjennomføringen av jubileums-programmet for tusenårs-jubileet Hundorp 2021.

Bilde: Olavshaugen på Hundorp, Gudbrandsdalen - foto: Tone Kolaas

I Olav den helliges saga forteller Snorre om en stor konfrontasjon mellom Olav Haraldsson og Dale-Gudbrand på Hundorp i 1021. Gudbrand var ikke kristen, og ikke så lysten på å bli det heller, men måtte gi seg til slutt. Dette såkalte «Klubbeslaget» på Hundorp omtales som en av de viktigste hendelsene i den norske kristningshistorien og regnes derfor som starten på innføringen av kristendommen i Gudbrandsdalen. Snorre beskriver det slik:

«Kong Olav avtalte møte med bøndene tidlig neste morgen, og da skulle også gudebildet av Tor bæres ut. Da møtet var satt spurte Dale-Gudbrand kongen hvor hans Gud var. Samtidig sto sola opp og kongen svarte: "Der kommer min Gud med stort lys". Da bøndene snudde seg for å se mot soloppgangen, slo Kolbein sterke til gudebildet så det sprakk og ut kom mus, øgler og ormer. Da de så dette tok Dale-Gudbrand og bøndene kristendommen.»

 

Hundorp har siden «Klubbeslaget» vært et symbol på kulturmøter og endring og et knutepunkt i historien om religionsskifte og statsdannelse. Rett og slett et symbol på fremveksten av det Norge vi ser i dag – 1000 år etter.

Nasjonalt samarbeid

Hundorp 2021 samarbeider med Nasjonaljubileet 2030 – Norge i tusen år, en nasjonal markering av slaget på Stiklestad i 2030 - med Stiklestad nasjonale kultursenter som prosjektleder. Hundorp er første sted ut i et løp som går over ti år og inkluderer en stor markering hvert år i ti år fremover mot 2030.

Bred støtte fra stortingspolitikerne

- Jeg er veldig glad for at regjeringen kan bidra med 1 million kroner til tusenårsmarkeringen på Hundorp. Gjennom sin satsing på barn og unge, bred involvering av frivillig sektor, kulturarrangementer og etablering av møteplasser vil dette prosjektet bidra til å styrke identitet, skape stolthet og framtidstro. Dette er med på å rette fokus på dialog og gjensidig respekt, sier Venstres stortingsrepresentant fra Oppland, Ketil Kjenseth.

Også Høyres leder av Familie- og kulturkomiteen, Kristin Ørmen Johnsen og Krf sitt medlem i komiteen, Jorung Gleditsch Lossius, gir uttrykk for at de synes jubileet og Hundorp 2021 er en spennende og viktig satsing.

 

Tusenårsjubileet Hundorp 2021Bilde: Fylkesordfører i Innlandet fylkeskommune, Even Aleksander Hagen, sammen med biskop i Hamar bispedømme Solveig Fiske, biskop i Nidaros bispedømme Herborg Finnset og ordfører i Sør-Fron Ole Tvete Muriteigen i hagen på Hundorp Dale-Gudbrands gard. Foto: Mariann Bjelle

Kultur baner vei for nye muligheter

- I Innlandet har vi sterke røtter, og det blir vi minnet på neste år med tusenårsjubileet på Hundorp, sier fylkesordfører Even Alleksander Hagen i en kommentar.

- Opplands tusenårsted er arena for mye aktivitet i året som kommer, selv om vi må ta høyde for at en del må smittevern-tilpasses. Fylkestinget har tidligere gått inn med to millioner kroner til jubileumsåret, og det er gledelig at staten plusser på ytterligere én million. Gjennom en rik kulturarv kan det åpnes eventyrlige muligheter ved å satse på tilbud til barn og unge, kunst og kultur, pilegrimsleden og reiselivsdestinasjonen Gudbrandsdalen, avslutter Hagen.

Mangfoldig program gjenneom hele 2021

Programmet for tusenårs-jubileet Hundorp 2021 er omfattende og spenstig og strekker seg ut over hele året. Hovedmålgruppen er barn og unge, og mellom 50 og 60 små og store arrangement vil avholdes gjennom hele året.

På programmet står Musikkoratoriet Signe frå Bjølstadmo, bærekraftsatsing for barn og unge, Ragnarock, Tusenårsfest ved Olsok, gjenstandsutstilling og Vikingdag for å nevne noen av høydepunktene fra neste års program.

Ansvarlig for jubileumsfeiringen Hundorp 2021 er Sør-Fron kommune og Innlandet fylkeskommune.  

Her kan du lese mer om hva som skal skje: 

Programmet lansert på Hundorp.

Video fra programlanseringen.

Slik blir programmet.

Les mer om Georadar-scanning - som er en del av programmet for Hundorp2021