Glede over Opplands deltagelse ved Bokmessen i Frankfurt 2019

Kulturen i Oppland er på vei til å bli godt kjent langt utenfor Norges grenser, takket være deltakelsen på bokmessen i Frankfurt.

Etter det tyske besøket til Oppland under Norsk Litteraturfestival, var det denne uken Oppland sin tur til å se – og erobre – Frankfurt.

– Man må alltid treffe hverandre minst to ganger for å bli ordentlig kjent, sa direktøren for Museum Angewante Kunst i Frankfurt, da det tirsdag formiddag var duket for pressekonferanse på nettopp det museet i Frankfurt.

Anledningen var slipp av NORLAs (senter for norsk skjønn- og faglitteratur i utlandet) kulturprogram under bokmessen i samme by i oktober. Der sjarmerte fylkesordfører Even Aleksander Hagen, i samtale med Jan Åge Fjørtoft for Thon og prosjektleder for Norge som gjesteland, Halldor Gudmundsson, et sort publikum med sine beretninger om Oppland.

– Oppland er en viktig del av norsk kultur, og det er så mye kultur som har sprunget ut fra vårt fylke, enten direkte eller som inspirasjon. Interessen for litteratur, for eksempel, er en viktig del av identiteten vår, sa Hagen.

Oppland i FrankfurtEven Aleksander Hagen, Jan Åge Fjørtoft og Halldor Gudmundsson. Foto:Martine Markussen/Oppland fylkeskommune

 

Les også: - Har fått vist frem vår litterære skatt

 

– En selvfølge å delta

Even Aleksander Hagen, Jan Åge Fjørtoft og Halldor Gudmundsson.Martine Markussen/Oppland fylkeskommune     Det er i forbindelse med at Norge er gjesteland på det som er verdens største bokmesse i Frankfurt i oktober, at Oppland fylkeskommune deltar som en av fire hovedsamarbeidspartnere. Med det blir Oppland del av den største norske satsingen på kultureksport noensinne. Fylkeskommunen vil bruke Frankfurt 2019 til å vise fram fylkets kunst- og kulturliv, med spesiell vekt på litteratur og film/audiovisuelle uttrykk.

– Da vi fikk høre at Norge skulle være gjesteland, var det en selvfølge at vi, som er og har en såpass viktig del av norsk kultur, skulle delta, sa fylkesordføreren til et nikkende publikum.

Og det var ingen hvem som helst som var i publikum på pressekonferansen. Rundt 100 pressefolk fra rundt 70 forskjellige medier ønsket å få en bit av blant annet vår egen fylkesordfører.

 

Gisp for Knausgård

Det var imidlertid flere andre kjente fjes som entret scenen denne tirsdagen. Deriblant ambassadør Petter Ølberg, ved den norske ambassade i Tyskland, og Juergen Boos, direktør for selve bokmessen i Frankfurt,

– Vil dere vite hvorfor vi inviterte Norge til å være gjesteland i år?, spurte Boos.

– Da må jeg sitere min kone, som lenge har ment at mitt oppheng i Karl Ove Knausgård må ta slutt, for jeg har lest så mye av ham over mange år, sa han.

Videre trakk han fram hvor flott ytringsfriheten står i Norge, og at han gleder seg stort over Norge og samarbeidspartnernes deltakelse.

Under NORLAs presentasjon av kulturprogrammet deres, var det kanskje knyttet mest spenning til hvilke forfattere som skal delta på den offisielle åpningen av den norske paviljongen 15. oktober. Det gikk et stort gisp gjennom publikum da Margit Walsø fra NORLA presenterte:

– Erika Flatland og Karl Ove Knausgård!

Oppland i FrankfurtMax Simonischek framfører Peer Gynt. Foto: Martine Markussen/Oppland fylkeskommune

 

Peer Gynt begeistret

Max Simonischek framfører Peer Gynt.Martine Markussen/Oppland fylkeskommune     Det vil være en rekke store norske navn som skal vise fram ulike deler av norsk kultur rundt om i Tyskland i hele oktober. Det skal for eksempel være en norsk musikkfestival hvor blant andre Motorpsycho skal spille, samt en folkfestival kalt Sound of Norway.

I museet hvor pressekonferansen holdt sted, Museum Angewante Kunst, vil det være utstilt kunst fra en rekke norske kunstnere – deriblant også flere kjente opplendinger. Dette vil bare bli kalt Norway House under bokmessen i oktober.

Før Even Aleksander Hagen gikk på scenen på pressekonferansen, framførte den kjente tyske skuespilleren Max Simonischek et utdrag fra selveste Peer Gynt, til stor begeistring for publikum. Den tyske tolkningen av Peer Gynt er mulig å se på Schauspiel Frankfurt allerede nå og fram til bokmessen.

 

Viktig arena

I etterkant av pressekonferansen er prosjektleder for Frankfurt i Oppland fylkeskommune, Ragnhild Angar Wefling, veldig fornøyd med presentasjonen som ble gjort, både av fylkesordfører Hagen og de andre norske deltakerne.

– Det var positivt å se den store interessen hos tysk presse, det tyder på at det også er stor interesse blant det tyske publikum. Både NORLA sitt kulturprogram og Opplands satsinger om godt fram. Vi ser mer og mer fram til å delta på bokmessen i oktober, sier Wefling.

Også Hagen selv var tilfreds med pressekonferansen, og trekker fram viktigheten av å vær synlig på slike arrangementer.

– Oppland markerer seg som en sentral del av Norges satsing i Frankfurt. Vi blir introdusert som et litteraturfylke, og det er virkelig en merkelapp vi skal leve opp til. Det er moro å møte alle aktørene som bidrar til at bokmessa skal bli en suksess, og jeg syns det var overraskende stort oppmøte fra tyske medier. Derfor tror jeg det er viktig at vi deltar og viser oss fram her, sier han.