Gulldamene Maren og Gyda - fra Toten og Østerdalen - har skrevet idrettshistorie! Gratulerer!

Gratulerer til Gyda Westvold Hansen fra idrettslaget Nansen i Dalsbygda Østerdalen med tidenes første VM-gull i kombinert for damer, og til Maren Lundby fra Kolbukameratene på Toten med historisk VM-gull i Hopp stor bakke. Gratulerer! Vi gjentar det med store bokstaver: GRATULERER!

Bilde: Maren Lundby ble historisk da hun vant det første VM-hopprennet i stor bakke for kvinner  i Oberstdorf onsdag 3. mars 2021. Foto: Terje Pedersen/NTB

Maren Lundby! «Førr ei dame» - som Halfdan Sivertsen ville sagt det! Først greide hun å snu de gretne, gamle gubbene i FIS til å bli positive, løsningsorienterte allierte i kampen om å utvikle hoppsporten for kvinner. Godt guidet av Norges skipresident og FIS-styremedlem Erik Røste.

Sammen sørget de for at Hopp stor bakke for kvinner faktisk kom på VM-programmet. Men det hadde ikke skjedd uten Lundbys talent som hopper og utrettelige kamp for kvinnenes plass i hoppsporten! Hverken sponsorer, media eller publikum kan skryte av å ha løftet henne frem på en bølge av entusiastisk support. Det har stort sett vært gutta for gutta.

Men Maren Lundby – hun har overgått dem alle - og erobret gullet. Det første VM-gullet i stor bakke. Den første verdenskvinnen, verdensmesterinnen i Hopp stor bakke! Dette er en seier for skisporten, for hoppsporten og for likestillingen. Det skjønner selv vi som blir svimle av å flytte beina mer enn ti centimeter over bakkenivå. Gratulerer!

Neste år – skiflyvning for kvinner også?

Lundby føyer seg dessuten elegant inn i rekken av kvinnelige idretts-pionerer. VM i stor bakke for kvinner er et viktig steg på veien til likestillingen i hoppsporten. Men vi er ennå ikke i mål. La oss håpe at skiflyvning for kvinner står på programmet neste år – med pioneren Maren Lundby på bommen.

VM Oberstdorf gullvinner kombinertBilde: Gyda Westvold Hansen fra Dalsbygda, Os i Østerdalen ble vinnere av tidenes første VM-renn i kombinert for kvinner i Oberstdorf 2021. Foto: Daniel Karmann/ NTB

Gyda Westvold Hansen - første gullvinner i kombinert for kvinner i VM

VM 2021 i Oberstdorf bød på mer VM-historie da unge Gyda Westvold Hansen tok gullet og med det fikk æren av å skrive idrettshistorie som vinner av det første kombinert-rennet for kvinner i et VM. Imponerende innsats der hun med god margin ankom mål i ensom majestet. For unge Gyda tok utfordringen, tok oppgaven – og løste med glans og gull og historisk berømmelse. Et skiløp for historiebøkene! Takk Gyda for jobben, for motet og viljen og tusenvis med treningstimer. Gratulerer!

Begge gullvinnerne fra Innlandet

Og til slutt - når det nå skrives idrettshistorie rammet inn med gull og glitrende prestasjoner – så kan vi til og med skryte på oss at begge de historiske damene er fra Innlandet. Vi soler oss i glansen, glemmer at vi strengt tatt ikke har bidradd med noe som helst – bort sett fra vår glede over, og entusiasme for, dyktige damer som vet å trene hardt, arbeide målrettet - og fly fort og høyt med ski på beina. TAKK OG HURRA!