Starter på nytt - med teater UTlandet

I mange år bodde og arbeidet hun i Frankrike. Så vendte hun hjem. Og i 2014 fikk Eline Holbø Wendelbo kunstnerstipender fra Oppland fylkeskommune. I 2017 fikk hun det samme fra Lillehammer kommune. Og hun har gjort mye; spilt teater, skapt nytt teater, undervist, rost og refset. I det stille. Og nå er scenekunstner Eline Holbø Wendelbo klar med Teater UTlandets første produksjon; Starter på nytt – igjen - et stykke samtidsteater i balansegang mellom fiksjon og virkelighet. Profesjonelt teater i Lillehammer har lenge betydd at noen kommer på besøk. Det vil Eline endre på, og håper publikum i hjembyen er klare for scenekunst de ikke vet de vil ha.

Oppsetningen er tredelt der første del er en tekst skrevet av den tyske dramatikeren Heiner Müller, som Eline selv har oversatt og bearbeidet fra fransk/tysk. Del to av forestillingen er en impro-performance med skuespillere fra Lillehammer Amatørteater og elever fra kulturskolen, mens del tre er Edith Piaf- konserten som dro fulle hus i Kulturhuset Banken da hun satte den opp i anledning 100-årsmarkeringen av Piaf´s fødsel. Siden har konserten vært oppført i Gausdal og i Paris.

eline holbø wendelboFoto: Cecilie Owren

Blander improvisasjon og innøvd materiale

I alle Eline Holbø Wendelbos teaterproduksjoner er her og nå situasjonen mellom scene og sal viktig og tydelig, som en grunnmur hvor den fiktive historien, selve verket kan bygges på. 

Og Starter på nytt -igjen, er nettopp en teaterforestilling hvor uttrykksformen er en blanding av improvisasjon og innøvd tekstmateriale og musikk.

Tekster skjelden oppført i Norge

Den tyske dramatikeren Heiner Müllers tekster er sjelden spilt i Norge. Hans verk er svært populære i andre deler av verden, for eksempel i Frankrike og i Japan. Medea-materiale er en av hans korte tekster. 

Foto: Teater UTlandet. Arnhild Vik piano, Sigurd Tingstad trekkspill, Monica Johansen, sang og Eline Holbø Wendelbo sang. Fullsatt sal!

Sist Piaf-konserten ble fremført i Kulturhuset Banken var Holbøsalen fylt til randen. Nå har publikum en ny sjanse til å få med seg denne sterke konserten.

Stykket: Starter på nytt -igjen, handler om å starte på nytt på forskjellige måter, og inneholder:

1. Medeamateriale, en samtidstekst om Medea hentet fra gresk mytologi skrevet av den tyske dramaturgen Heiner Müller, oversatt og urframført av Eline Holbø Wendelbo med Frédéric Aspisi og Sophie Rousseau.

2. impro-performance med skuespillere fra Lillehammer Amatørteater og elever fra Lillehammer kulturskole.

Medvirkende: Oda Bakken Engen, Matilde Stormbringer, Jenny Speight, Laurents Rørvik, Emma Nicoline Roterud, Salem Tesfay, Anna Finnsdatter Holbø, Victoria Flygel Owren, Mari Stenseth Dølven, Cecilie Owren og Linn Iren Særen.

3. Piaf konsert, kjente og ukjente sanger fra Edith Piafs repertoir. Medvirkende: Arnhild Vik piano, Sigurd Tingstad trekkspill, Monica Johansen, Stéphane Auvray-Nauroy og Eline Holbø Wendelbo sang. 

Starter på nytt -igjen vises i Kulturhuset Banken:
fredag 20. april kl 19.00
lørdag 21. april kl 19.00
søndag 22. april kl 19.00