Kunst er samfunnsutvikling
Kunstnere anses som en viktig utviklende ressurs. Aktiviteter, prosjekter, viktige menneskemøter og samfunnsutvikling skjer i ringene rundt en kunstner eller et kunstnermiljø.
I dette perspektivet ser Innlandet fylkeskommune at økonomisk støtte og etableringen av et kunstnernettverk med kunstnerresidenser bidrar positivt for regionen.
Hva er en kunstnerresidens?
En kunstnerresidens, eller Artist-in-residence (AIR), som det ofte kalles internasjonalt, er gjerne en bolig, eller et sted, der man som kunstner kan bo og virke i en kort eller lengre periode.
Tilgangen til kunstnerresidenser utlyses i diverse kunstnermiljøer, tidsskrifter og nettsider. Det kan være ulike kriterier som må oppfylles for at man kan låne eller leie en residens. Vanligvis kreves det at man må være profesjonell kunstner som jobber med sitt fagområde til daglig.
Internasjonalt har det skjedd en eksplosiv oppblomstring av den såkalte gjestekunstnerordningen (Artist-in-residence). For utvikling av kunstfeltet er det viktig å fremme norske kunstnere i utlandet, men det er også viktig å få flere utenlandske kunstnere til Norge for kortere og lengre opphold, til å arbeide her og for å vise fram kunsten på utstillinger. (Meld. St. 23 (2011–2012) Visuell kunst)
Kunstnerresidenser i Innlandet fylke
En kunstnerresidens som kvalifiserer til økonomisk støtte fra Innlandet fylkeskommune, skal svare på noen kriterier.
Det er viktig at det fysiske stedet, som en kunstnerresidens er, drives eller knyttes til en (eller flere) kunstnere. Søknadene blir vurdert ut fra residensens vektlegging av kunst- og kulturfaglig kvalitet og profesjonalitet, aktivitetsmengde, gjennomføringsevne og ressurs- og kapasitetsutnyttelse.
For informasjon om hvordan man som kunstner kan få opphold på en kunstnerresidens, anbefales det å gå til informasjonssiden til de ulike residensene. De forskjellige residensene retter seg mot forskjellige kunstneriske uttrykk.
Les Telemarksforsking sin evalueringsrapport om kunstnerresidenser i Oppland (nå Innlandet) fra 2017 (PDF, 858 kB)