Jana Winderen - Fra Mjøsa til Okhotsk-havet

Jana Winderen (f.1965) er oppvokst på Gyrud gård i Stange kommune. Hun bor og arbeider i Oslo og på Gyrud. Hun er utdannet fra Matematisk naturvitenskaplig fakultet ved Universitetet i Oslo, Falmouth School of Art and Design i Cornwall, Goldsmiths College og University of London.

Om verket

 

Winderens prosjekt, Fra Mjøsa til Okhotsk-havet, ble presentert som en konsert / installasjon / performance på tunet til Gyrud Gård i Stange i samarbeid med Mia Aurora Winderen, Mateo Dupleich Rozo, Jon Werede Hope og Lena Winderen. Det ble vist den 11.9.2018.

Fra Mjøsa til Okhotsk-havet binder Mjøsa, Taigaen og permafrosten sammen. Komposisjonen er basert på lydopptak av større fenomener og små mikroorganismer i dette området. Taigaen, det store barskogbeltet, krysser Russland og Sibir og møter Okhotsk-havet i øst. «Kan man si noe om tilstanden til planeten gjennom å undersøke Mjøsa, gjennom å lytte til insektene og dyrene under vann, nede i jorden og inne i trærne, lytte til trærne selv, jordsmonnet og isen. Hva skjer med Mjøsa, med Taigaen, hva skjer med tundraen? Hvordan høres det ut?»

Hjemmesiden til Jana Winderen her.