Med konferansen “Kunstprosjekt Tankeplass – en konferanse om samtidskunst og kulturarv” oppsummerer vi den snarlige ferdigstillingen av fem nye kunstprosjekter langs Pilegrimsleden i Innlandet. Vi ønsker å drøfte hvordan samspill mellom samtidskunst og kulturarv kan formidles på nye måter.
Samtidig vil konferansen debattere, motivere og inspirere med faglige innspill og erfaringer, ved å invitere andre som jobber med lignende prosjekter ved pilegrimsleder i Trøndelag, Vestfold og Akershus fylkeskommuner.
Konferansen er støtta av KORO.
Fem nye kunstverk
Med Tankeplass del 2 vil fem nye kunstverk bli ferdigstilt i 2025 langs pilegrimsleden mellom Oslo til Nidaros. Med gjennomføringen av Tankeplass 1 og 2 vil prosjektet til sammen omfatte 10 kunstverk langs Gudbrandsdalsleden i Innlandet, i like mange kommuner.
Interessen for prosjektet er økende, og uavhengig av hverandre har også andre aktører i både Trøndelag og Vestfold fylkeskommune tatt kontakt om utvikling av kunstprosjekter langs pilegrimsleder. Andre ønsker å etablere en gren av Tankeplass-prosjektet gjennom Østerdalsleden.
Vi ønsker å dele erfaringer og bidra til å inspirere andre som vil initiere lignende prosjekter i Norge. Dette vil vi gjøre gjennom å formidle erfaringer fra kunstfaglige prosesser, og ved å rette fokus på samspillet mellom kunst og kulturarv som finnes i prosjektet. Dette er også tema for første del av konferansen.
Kunst og kulturarv i et utvidet perspektiv
Del 2 av konferansen drøfter forholdet mellom kunst (i uterom) og kulturarv i et utvidet perspektiv. Skulpturlandskap Nordland som åpnet i 1992 er den eldste og mest kjente samlingen av kunst i naturlandskap i Norge, og er svært godt dokumentert og fulgt opp gjennom disse årene av Nordland fylkeskommune. I samarbeid med Norsk Institutt for kulturminneforskning er det gjennomført en tilstandsvurdering av skulpturene høsten 2024.
Maria Lyngstad Willassen, rådgiver kunst og kulturutvikling, Nordland fylkeskommune inviteres for å belyse hva som skjer når (samtids)kunst blir kulturarv.
Marianne Zamecznik er kurator ved Trondheim kunstmuseum og har selv jobbet som kurator for kunst i offentlige rom. Hun er også medredaktør for siste utgave av magasinet The Vessel med fokus på kunsthåndverkets posisjon i kunst i offentlige rom. Av særlig interesse for konferansen er hvordan teknikker og tradisjoner som tidligere ikke har vært forbundet med kunst i offentlige rom prosjekter, kan endre måten vi opplever omgivelsene på.
Kunstprosjekter innenfor en tradisjon for desentralisert og kunst i landskap, har ofte en prosessuell, flyktig karakter og andre materielle betingelser for historisk bevaring enn tradisjonell kunst i offentlige rom. André Gali, kurator formidling i KORO, inviteres til å bidra med perspektiver på hvordan denne type kunstprosjekter i offentlige rom formidles i dag, også i forbindelse med historiske vandreruter.
Guro Berge Vistad er fungerende leder Nasjonalt pilegrimsenter, Trondheim. På bakgrunn av sin masteroppgave fra NTNU, "Den norske pilegrimsrenessanse" inviteres hun til å belyse det som kan kalles "det utvidede pilegrimsbegrepet", hvordan samtidskunst langs pilegrimsleden møter et kulturhistorisk perspektiv.
Konferansier
Solbjørg Tveiten, leder Musikk i Innlandet
Målgruppe for konferansen
Fylkeskommuner, kommuner, nasjonale og regionale pilegrimssentre, kunstnere og andre med interesse for stedsspesifikk kunst og kunst i det offentlige rom.
Deltakeravgift og påmeldingsfrist
Det koster 550 kroner per person å delta på konferansen inklusive lunsj og lett servering gjennom dagen. Eventuelle allergier meldes inn ved påmelding.
Påmeldingsfrist er 3. november 2025.
Meld deg på her
Program
Del 1: Erfaringer fra Tankeplass 1 og 2 – samspill kunst og kulturarv i prosjektet
10.00: Introduksjon
Solbjørg Tveiten, leder for Musikk i Innlandet
10.15: Presentasjon av Tankeplass 2
Bjørn Westad, prosjektleder, Innlandet fylkeskommune og Eivind Slettemeås, kunstkonsulent Tankeplass
10.30: Presentasjon kunstprosjekt
Siv Bugge Vatne, kunstner "Skogene blomstrer", Stange
10.45: Presentasjon grunneier
Janne Vikerødegården, grunneier ved Furuberget i Hamar
11.00: Presentasjon kommune
Ragnhild Nilsen Austdal, rådgiver kultur, Ringsaker kommune
Pause: 11.15 - 12.00
Del 2: Eksterne presentasjoner, prosjekter og overføring av TP til andre leder
12.00: Når (samtids)kunst blir kulturarv – eksempelet Skulpturlandskap Nordland
Maria Lyngstad Willassen, rådgiver kunst og kulturutvikling, Nordland fylkeskommune
12.30: Andre teknikker - kunst som bidrar til nye blikk på historien
Marianne Zamecznik, hovedkurator, Trondheim kunstmuseum
13.00: Kunst i bevegelse - geografi og kulturarv møter kunst i offentlige rom
André Gali, kurator formidling, KORO
13.30: Det utvidede pilegrimsbegrepet - Pilegrimsvandringen i et samtidsperspektiv
Guro Berge Vistad, fungerende leder Nasjonalt pilegrimsenter, Trondheim
Pause: 13.30 - 14.00
14:30: Oppsummering og panelsamtale med hovedinnledere
Oppsummering og panelsamtale ved Gaute Brochmann, redaktør i Arkitektur m.fl.
16:00 Avslutning og vel hjem
For reisende med tog til Trondheim er siste avgang fra Hamar stasjon 16.09.
Nyttige lenker