Her kan du lese om de ni stipendmottakerne og begrunnelsen for tildelingene fra stipend-komitéen. Det ble utdelt til sammen 1 050 000 kroner. Stipendene er delt inn i tre grupper:
Stipend for etablerte kunstnere
Stipend for etablerte kunstnere skal gi skapende og utøvende kunstnere mulighet til å arbeide med større kunstprosjekter, utvikle sine kunstneriske uttrykk eller eksperimentere med nye uttrykk i stipendperioden.
Stipendet er på 200 000 kroner og tildelt til følgende kunstnere:
- Anja Manouo Hellem - filmskaper
- Guro Erika Trøseid Gjerstadberget - dansekunstner og folkemusiker
- Inge Gjevre - folkemusiker og komponist
- Anna Marie S Gudmundsdottir - billedkunstner
Stipend for unge kunstnere
Stipend for unge kunstnere skal støtte unge profesjonelle kunstnere som er bosatt i Innlandet. Stipendet er på 50 000 kroner og tildelt til følgende unge kunstnere:
- Anna Linh Nguyen Berg - komponist
- Håkon Håvelsrud Odden - danser
- Rasmus Kjorstad - folkemusiker
Stipend for husflids- og håndverksutøvere
Stipend for husflid og håndverk skal gi profesjonelle utøvere innen husflid og håndverk mulighet til å arbeide med ny formgiving, produktutvikling eller videreutvikling og styrking av en teknikk innen fagfeltet husflidshåndverk, folkekunst og kulturhåndverk.
Målet er å ta vare på og fornye de rike kulturskattene innen husflid og håndverk, og synliggjøre denne delen av kulturen. Stipendet er på 50 000 kroner, og tildelt følgende utøvere:
- Liv Elisabeth Olesen - naturgarver
- Sissel Wathne - keramiker
Stipend for etablerte kunstnere i Innlandet 2024:
Filmskaper Anja Manouo Hellem
Filmskaper Anja Manouo Hellem fikk stipend til å fordype seg i to spennende filmprosjekter for barn og ungdom. Begge med tydelige internasjonale ambisjoner.
Anja Manouo Hellem
Anja Manou Hellem er en filmskaper med bred og variert erfaring fra en rekke prosjekter innen film og TV-produksjon. Hun er utdannet i TV-regi ved Høgskolen i Innlandet, og har etablert seg i Filmbanken på Lillehammer som regissør og manusforfatter. Hennes virke spenner fra å lage egne dokumentar- og kortfilmer, til å bekle ulike fagfunksjoner innen studio- og spillefilmproduksjon.
Siden 2016 har hun stått i spissen for planleggingen og etableringen av Lillywood, et nettverkstiltak som har til hensikt å samle, profesjonalisere og synliggjøre filmmiljøet i Lillehammer-regionen.
Anja mottar kunstnerstipendet for å forberede seg til og fordype seg i arbeidet med to spennende prosjekter for barn og ungdom, begge med tydelige internasjonale ambisjoner. Animasjonsfilmen «Finding Home» handler om livet og skjebnen til en moskuskalv på Dovre, og de utfordringene hen står overfor i møte med mennesker og natur. I serien «Scope of the Universe» inviteres publikum med på en spektakulær reise gjennom universets historie med en astronaut bak spakene. Målet er å engasjere ungdom i de virkelig store spørsmålene innen filosofi og astronomi.
Stipendet for etablerte kunstnere går til en kreativ og modig filmskaper og en unik lagspiller, med store ambisjoner og en klar og tydelig visjon.
Dansekunstner og folkemusiker Guro Gjerstadberget
Dansekunstner og folkemusiker Guro Erika Trøseid Gjerstadberget arbeider multidisiplinært i spennet mellom tradisjon på den ene siden og det avantgardistiske på den andre siden.
Guro Gjerstadberget
Guro Erika Trøseid Gjerstadberget er en kunstner fra Sør-Odal som har studert (blant annet) samtidsdans, folkedans, koreografi og kunstpedagogikk, som har en mangeårig, aktiv folkemusikerpraksis med torader, kulokk og folkesang, og som i sitt kunstneriske virke arbeider
Med utgangspunkt i eldgammel finnskogsk og glåmdalsk folketro, sin egen gård «Åbuset» i Sør-Odal, farfarens toraderslått «Trollfugl» og mytefiguren med same navn, vil Guro skape et eget performativt univers med fabelfigurer, torader, sang og scenografi som utforsker mennesket sin hang til å mytologisere naturen og slik finne kraft og mening.
Guro har gjennom sitt kunstnerskap iscenesatt det ordinære eller tradisjonsbundne på ukonvensjonelle måter, og skapt verk og intra-aktive samspill som på en sjelden og spenstig måte fører til nye perspektiv og møter.
Med et stipend for etablerte kunstnere ønsker Innlandet fylkeskommune å bidra til at Guro Erika Trøseid Gjerstadberget får videreutvikle sin kunstneriske praksis gjennom praktisk fordyping, utprøving og eksperimentering, og slik få utviklet prosjektene sine og sitt tverrestetiske, solide og utforskende kunstneriske virke.
Folkemusiker og komponist Inge Gjevre
Musiker og komponist Inge Gjevre er en sentral skikkelse i folkemusikkmiljøet, særlig som utøver og formidler av durspeltradisjonen.
Inge Gjevre
Inge Gjevre er folkemusiker fra Vågå, bosatt på Lillehammer. Med en karriere som strekker seg over flere tiår, har han blitt en sentral skikkelse i folkemusikkmiljøet, særlig som en utøver og formidler av durspeltradisjonen. Inges ambisiøse prosjekt «Ette Kampe», som har som mål å dokumentere og bevare melodiene etter Ola Kampen, en av Norges mest innflytelsesrike durspelmenn, representerer et svært viktig tiltak for å sikre norsk musikkarv for framtiden. Gjennom intervju, arkivsøk og opptak vil prosjektet ikke bare bevare, men òg revitalisere denne unike tradisjonen for kommende generasjoner.
I tillegg til sitt arbeid med «Ette Kampe», har Inge en imponerende portefølje som komponist, med nesten 1000 melodier og komposisjoner som spenner fra tradisjonelle runddansleiker til nyskrevet folkemusikk med moderne innslag. Hans arbeid med å utvikle nye former for folkemusikk, spesielt for durspel, viser en kreativ og fornyende tilnærming som få andre i Norge har klart å oppnå. Videre har Inge, gjennom sitt pedagogiske arbeid, inspirert og undervist utøvere på alle nivå, noe som har vært avgjerande for rekruttering og utvikling av unge musikere i folkemusikkmiljøet.
Hans planer for stipendperioden reflekterer et tydelig engasjement for både tradisjon og nyskaping, og hans bidrag vil uten tvil ha varig verdi for folkemusikken i både Innlandet og Norge elles. Innlandet fylkeskommune ønsker derfor å gi stipend for etablerte kunstnere til Inge Gjevres videre utvikling og forsking.
Billedkunstner Anna Sigmond Guðmundsdóttir
Anna Sigmond Guðmundsdóttir er en etablert billedkunstner som arbeider innen tegning og maleri i store formater.
Anna Marie S Gudmundsdottir
Anna Marie S Gudmundsdottir arbeider med et abstrakt formspråk preget av presise, disiplinerte linjer. Hennes verk skapes for hånd, hvor hver strek males individuelt med pensel.
Stipendet vil brukes til å videreutvikle hennes arbeid med store formater, der Anna ønsker å utforske hvordan det monumentale kan favne det skjøre og uforutsigbare, og hvordan maleriet kan uttrykke kroppslig sårbarhet i en stadig mer digitalisert billedkultur. Hun henter inspirasjon fra ekspressivt maleri, landskapsmaleri og naivistisk kunst, med et spesielt fokus på maleriets rolle som et autentisk objekt i en flyktig informasjonsverden.
Stipendkomiteen anser det som interessant at Anna ønsker å undersøke hvordan den abstrakte, impresjonistiske maleritradisjonen, som formidler både en fysisk og indre kontemplativ opplevelse, speiler en kunstnerisk prosess der spontanitet og uforutsigbarhet påvirker det endelige resultatet – særlig i samspillet mellom kaos og ro.
Stipend for unge kunstnere i Innlandet 2024:
Komponist Anna Linh Nguyen Berg
Komponist og musiker Anna Linh Nguyen Berg er omtalt som ett av Norges største komponisttalent.
Sara Angelica Spilling
Anna Linh Nguyen Berg (32), bosatt i Stor-Elvdal, er komponist med utdanning fra Oslo og Paris. Omtalt som «ett av Norges største komponisttalent» har hun allerede en omfattende verkliste bak seg og flere store urframføringer planlagt for 2025.
Anna Linh verk åpner for viktige diskusjoner om etikk, kultur og bærekraft, og går rett inn i det moderne kammermusikkrepertoaret med bruk av nyskapende komposisjonsteknikker. Den kunstneriske kvaliteten, originaliteten og den potensielle påvirkningen av Anna Linhs arbeid gjør henne til en verdig mottaker av stipendet.
Innlandet fylkeskommune ønsker å gi stipend for unge kunstnere til Anna Linh Nguyen Berg for hennes videre arbeid og utvikling innen feltet, og arbeidet med to nyskapende prosjekt som skal urframføres under Valdres Sommersymfoni 2025: "Soil" og "The Grammar of Ornament II".
Danser Håkon Håvelsrud Odden
Håkon Håvelsrud Odden (24) er en folkedanser fra Nord-Aurdal med brei kunstnerisk kompetanse fra folkedansen halling,
Anders Lillebo
Håkon Håvelsrud Odden (24) er en folkedanser fra Nord-Aurdal med brei kunstnerisk kompetanse fra folkedansen halling, og som allerede har ervervet seg lang erfaring både som koreograf, instruktør og utøvende kunstner i både Norge og Sverige.
Med utgangspunkt i fjellområdene i Valdres, vil Håkon observere, utforske de naturlege bevegelsene som finnes i naturen (for eksempel vann som flyter i elva, vinden gjennom trærne, motstanden i ujevnt terreng og underlag), absorbere og integrere disse i kroppslige bevegelser, og slik utvikle nye bevegelsesmønstre som aldri hadde blitt oppdaget i et dansestudio. Med dette vil Håkon skape et bredere kunstnerisk repertoar innenfor folkedansen halling. Utforskingen vil bli dokumentert gjennom foto- og videoopptak og gjort tilgjengelig gjennom en visning.
Håvard Håvelsrud Odden mottar Innlandet fylkeskommunes stipend for unge kunstnere for sin kunstneriske vilje til utvikling av folkedansen, og for å kunne fortsette sin kunstneriske utforsking innenfor dansefeltet.
Folkemusiker Rasmus Kjorstad
Rasmus Kjorstad er folkemusiker og komponist.
Eirik Havnes
Rasmus Kjorstad (28), bosatt i Sør-Fron, er folkemusiker og komponist. Rasmus viser en dyp forståelse for folkemusikalsk tradisjon, kombinert med et tydelig ønske om å utvikle seg videre som komponist. Hans evne til å hente inspirasjon fra akustiske detaljer, som blant annet kirkeklokkene, vitner om en lydlig sensibilitet som vil bidra til å utvide folkemusikkens uttrykk. Samarbeidet med Harpefoss Hotell for å skape en utstilling som både dokumenterer og presenterer dette nye musikalske materialet for publikum, styrker prosjektets betydning og formidlingspotensial. Rasmus sine tidligere meritter, inkludert flere utgivelser og samarbeid med framstående musikere, understøtter kapasiteten til å gjennomføre prosjektet med høy kunstnerisk kvalitet. Prosjektet har både lokal og nasjonal verdi ved å knyte folkemusikktradisjonen til nye kunstneriske uttrykk, og det vil være et verdifullt tilskudd til Innlandets rike kulturliv.
Innlandet fylkeskommune ønsker med dette å gi stipend til unge kunstnere til Rasmus Kjorstad for å støtte ham videre i det kunstneriske arbeidet.
Stipend for husflid og håndverk i Innlandet 2024:
Naturgarver Liv Elisabeth Olesen
Naturgarver Liv Elisabeth Olesen planlegger å benytte stipendet til å bygge opp bedriften sin innenfor naturgarving og skinnsøm.
Birgit Sildnes
Liv Elisabeth Olesen er 25 år gammel, fra Canada, og har bodd i Norge i 7 år. Hun er lidenskapelig opptatt av håndverk, jakt, fiske og bærekraft. Etter å ha gått på Fosen folkehøgskole og spesialisert seg i garving, har hun bl.a. vært garverlærling og produksjonsansvarlig på garveriet ULU of Norway. Hun har også erfaring som villmarksguide, og har praksis som garver ved Maihaugen gjennom Norsk håndverksinstitutt. Garverfaget er både jobb og hobby, og hun er opptatt av bærekraftige metoder og kvalitet i sitt arbeid med huder og skinn.
Liv Elisabeth planlegger å benytte stipendet til å bygge opp bedriften sin innenfor naturgarving og skinnsøm. I tillegg til å utvikle nye produkter, vil hun etablere et kurslokale og verksted på Hjerleid Håndverkskole på Dovre hvor hun kan formidle garverfaget til interesserte kursdeltagere og fullføre bestillinger innenfor garving og skinnsøm.
Stipendkomiteen lar seg begeistre av at Liv Elisabeth Olesen velger å satse på en karriere innen tradisjonshåndverk, og har stor tro på hun vil nå langt med både unike og stedegne produkter laget av lokale ressurser, og ikke minst med formidling av garverfaget. Vi gleder oss til å følge hennes videre arbeid!
Keramiker Sissel Wathne
Sissel Wathne, opprinnelig fra Helsingør i Danmark, bor og jobber som keramiker på Lillehammer.
Andrew Boothman
Sissel Wathne, opprinnelig fra Helsingør i Danmark, bor og jobber som keramiker på Lillehammer. Hun er utdannet ved Royal College of Art i London, og driver i dag Wathne Studio. Hun har en imponerende merittliste med utstillinger, premieringer og prosjekter bak seg, og en kan trygt fastslå at hun allerede har skapt mye oppmerksomhet i inn- og utland rundt husflid og tradisjonshåndverk tilpasset vår tid. Hennes evne til å formidle gjennom vakre og unike verk er imponerende.
Sissel ønsker å bruke stipendet til et spennende prosjekt som sentrerer rundt de særegne verdiene i bruken av lokale råmaterialer, bærekraftig tradisjonshåndverk og fortellende keramiske overflater. Prosjektet handler om å utforske råmaterialer i Gudbrandsdalen og skape nye fortellinger fra områdets unike natur, folkehistorier og kulturarv. I feltarbeid med geolog vil hun kartlegge og samle keramiske råmaterialer i Gudbrandsdalen, teste tradisjonelle håndverksteknikker og primitive brenningsteknikker for kalkbrenning, og utvikle nye bearbeidingsmetoder for materialene fra Gudbrandsdalen. Utviklingen av nye Gudbrandsdalsglasurer vil foregå i en veksling mellom glasurkjemi, håndverk og intuitive materialfornemmelser.
Årets stipendkomite har bestått av følgende fagpersoner
- Hilde Fauskerud (visuell kunst)
- Marie Othilie Hundevadt, produsent scenekunst, DKS Innlandet (scenekunst)
- Terje Nilsen (film og audiovisuelle uttrykk)
- Arild Larsen, konsulent Norges Husflidslag (husflid og håndverk)
- Håvard Nervik, produsent litteratur, DKS Innlandet (litteratur)
- Gaute Schrøder, seniorrådgiver Kunst og kultur (musikk)
- Komiteleder: Øyvind Midtskogen, seksjonssjef Kunst og kultur
Ved vurdering av søknadene ble det lagt vekt på:
- Kunstnerisk kvalitet og aktivitet
- Husflids- og håndverksfaglig kvalitet og aktivitet
- Stipendsøkernes plan for bruk av stipendet i stipendperioden
Formål med stipendene
Ett av målene i Innlandet fylkeskommunes kulturstrategi for 2022-2026 er å legge til rette for at kunstnere og kulturarbeidere skal kunne bo, arbeide og formidle sin kunst i hele Innlandet. Stipendordningene er ett av virkemidlene for å oppnå dette.
Saken ble vedtatt i hovedutvalg for kultur onsdag 16. oktober 2024.