Innlandsklasse kåret vinner av Ungdommens kritikerpris

Brynjulf Jung Tjønn vant Ungdommens kritikerpris for 2023. En av juryklassene var fra Gjøvik videregående skole.

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit i samtale med ungdom under prisutdeling - Klikk for stort bildeH.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit i samtale med storjuryenUnder utdelingen av Ungdommens kritikerpris 31. mars på Sentralen i Oslo var juryklassen 2INF fra Gjøvik videregående skole til stede.

De har arbeidet med de fire nominerte bøkene sammen med lærer Hilde Gjernes og skolebibliotekar Elisabeth Frankmoen i mange uker. Klassen har også fått besøk av kritikerfadder Linn T. Sunne.

Det er foreningen Les som arrangerer prisarbeidet, og de fire nominerte bøkene var Kniven i ilden. Ruijan rannalla – Sanger fra ishavet av Ingeborg Arvola, Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn, Stakkar av Matias Faldbakken og Skinnende døde av Mazdak Shafieian. 

Kronprinsessen deltok

– Boken vi har gitt førsteplassen gir oss stor tolkningsfrihet. Den er enkel å lese, men det er tydelig at forfatteren har gjort en grundig jobb med å gå inn i seg selv og sitt følelsesliv. Hver og en sitter igjen med ulike tanker, oppfatninger og inntrykk, og denne unike skrivemåten har satt spor i oss alle, sto det i storjuryens begrunnelse.

Kronprinsesse Mette-Marit var til stede på utdelingen og tok seg tid til en samtale med storjuryen etter prisutdelingen. I sin tale berømmet hun den lesende ungdommen, og sa at deres stemme var viktig i det offentlige ordskiftet om litteratur.  
 
– Å bli lest av unge lesere som er kritiske, har et nytt blikk og er åpnere for ulike typer bøker, det betyr veldig mye for meg, sa en rørt Brynjulf Jung Tjønn da han mottok prisen. Han sa at prisen hang høyt fordi det jobbes så utrolig mye i hver klasse.

Friske diskusjoner

De sju guttene i 2INF på Gjøvik videregående har fått delta i juryen og arbeidet med litteratur på en annen måte enn i vanlig norskundervisning, og hatt friske diskusjoner om norsk samtidslitteratur. 

Alle bøkene kan lånes gratis på ditt bibliotek, eller som e-bok i appen BookBites. 

Tekst og foto: Linn T. Sunne, Innlandet fylkesbibliotek.