Kunstkoffert på bibliotekturné

Innlandet fylkesbibliotek samarbeider med Kunstbanken om å vise kunst i folkebibliotekene.

Bilde av Håkon Brynjulvsrud, Kunstbanken - Klikk for stort bildeUtstillingskoordinator ved Kunstbanken, Håkon Brynjulvsrud Marius Græsby

Folkebibliotekene er de mest besøkte kulturinstitusjonene i fylket, med over 1,5 millioner besøk totalt i 2023. 

Både unge og gamle benytter biblioteket. En mer egnet arena for å vise frem kunst er det derfor vanskelig å tenke seg. 

Langvarig samarbeid

Fylkesbiblioteket og Kunstbanken senter for samtidskunst har samarbeidet om å stille ut kunst gjennom mange år. 

De siste årene har bokillustrasjoner av Anne Kampmann og plastsmykker av Bodil Buchacz vært på turné. I alt fra små filialer i spredte dalstrøk til bibliotekene i de større byene har publikum kunnet studere kunstverkene på nært hold.

Jon Olav Helle

Illustrasjon Den siste Odelsgutten av Jon Olav Helle - Klikk for stort bildeJon Olav Helle: Den siste odelsgutten Kunstbanken

I 2025 er det kunstneren Jon Olav Helle 
(født 1952) som står for tur. Helle vokste opp på Koppang, men har vært bosatt i Hamar siden 2001. Han er kjent som en svært dyktig grafiker og har en lang rekke utstillinger bak seg.

I over 30 år har Helle hatt et pågående samarbeid med lyriker Frank Eriksen. Noen ganger har kunstverkene til Helle inspirert nye dikt, andre ganger har diktene inspirert nye kunstverk. 

Boka «Det går en grusvei gjennom alt» inneholder et utvalg verk fra dette samarbeidet. Av disse blir fem originale trykk nå pakket ned i en koffert og sendt ut på bibliotekturné.

Kunstbanken senter for samtidskunst

Stiftelsen Kunstbanken ble opprettet i 1996 og holder til på Hamar i en bygning som tidligere huset Norges bank. Hovedfokuset er å vise frem eksperimentell og nyskapende samtidskunst, både norsk og internasjonal. 

Formidlingsleder Inger Lise Libakken mener samarbeidet med kunstkoffertene og miniutstillingene er et verdifullt tillegg til de vanlige utstillingene og kunstprosjektene. 

– Kunstbanken ønsker å vekke engasjement og nysgjerrighet, og å være en døråpner til det visuelle samtidskunstfeltet. Med Kunst i bibliotek får publikum tilgang på kunstopplevelser i hverdagen, kunst som formidler temaer, tanker, ideer, erfaringer og drømmer på en måte som setter i gang egne refleksjoner. Den får oss til å stille nye spørsmål, om oss selv, livet, samfunnet og verden, avslutter Libakken.

Bibliotekene som arenaer for kunst

Reidun Riisehagen, fra Ringsaker bibliotek, synes kunstkofferten er et viktig tilbud. Hun mener biblioteket blir et enda mer levende rom av å få sånne impulser utenfra.

– Kunst kan si det mange ord ikke kan si. Derfor er det kjempefint å vise kunst på steder utenom de tradisjonelle galleriene og museene, slik at den blir tilgjengelig for flere, sier Riisehagen.

May Britt Josten, biblioteksjef i Sel kommune, er enig.

– Det er flott å kunne tilby folk ulike kunstuttrykk. Vi håper også at det kan få noen nye folk inn på biblioteket, sier hun.

Hvor kan du se utstillingen først?

Alle bibliotek i de 46 kommunene får tilbud om utstillingen og det er førstemann til mølla med å melde seg på.

Ringsaker, Åmot, Hamar, Sel, Kongsvinger og Folldal får besøk av utstillingen i første halvdel av 2025.

Tekst: Marius Græsby, Innlandet fylkesbibliotek