Lucie Mortensdatter Kant med sønnen Jonas, fotografert i Paris i 1889.
Roland Bonaparte. Fargelagt av Per Ivar Somby. Rettighetshaver: Sametinget.
Lucie Mortensdatter Kant og mannen Lars Jonassen Myrås var blant mange reindriftssamer som måtte flytte på seg for å skaffe arbeid og klare seg. Lucie var født i Rørosfjellene i 1857.
Som Sametinget skriver på sine nettsider var forholdene for reindriftssamene der vanskelige.
Familien kom til Vang i Valdres i 1891 da Lars Jonasson Myrås fikk jobb som reingjeter i Vang og Øye reinselskap.
Tufta etter huset til familien kan fortsatt ses inne i Smådalen.
Ved Njukestølen er det nå satt opp informasjonsskilt om boplassen. Selve plassen ligger på sørvestsiden av elva Smådøla.
Se film og les mer om Lucie Mortensdatter Kant
Sametinget har laget film og forteller om livet til Lucie Mortensdatter Kant og familien hennes på sine nettsider: om skjebnen til barna, reisen til Paris i tilknytning til verdensutstillingen i 1889 og Lucies liv i Vang til hun døde i 1944. Lucie Mortensdatter Kant ble 87 år gammel.
Se film og les mer her.
Verdig markering
Ved bensinstasjonen i Vang sentrum er det satt opp en informasjonstavle som forteller om livet til Lucie Mortensdatter Kant og familien.
Lørdag 7. september 2024 ble skiltet avduket ved Sametingsråd Elisabeth Erke. Historien til Lucie beveget mange frammøtte på Mjøsvang på markeringen i etterkant.
Viktig formidling av sørsamisk historie i Vang. Fra venstre: Sametingsråd Elisabeth Erke, Sidsel Bakke og Ingvild Larsen, begge seniorrådgivere Sametinget, Jørand Ødegård Lunde, ordfører i Vang kommune og Tirill Langleite, nestleder i hovedutvalg for kultur, Innlandet fylkeskommune.
Nina Hildre, Innlandet fylkeskommune.
Samarbeid om formidlingsprosjekt
Formidlingsprosjektet er et ledd i Sametingets satsning på tilrettelegging av sørsamiske kulturminner. Sametinget har samarbeidet med Vang kommune, Valdresmusea og Innlandet fylkeskommune.
Viktig historie fra Innlandet
Formidlingsprosjektet har hentet fram enkeltmenneskers historie som har betydning for oss alle i Innlandet. Innsatsen til og sporene etter samiske reindriftsgjetere sin rolle i tamreinlag i fylket er også viktig å løfte fram.
I juni 2023 kom rapporten «Sannhet og forsoning – grunnlaget for et oppgjør med fornorskningspolitikk og urett mot samer, kvener/norskfinner og skogfinner». Rapporten «Assimilering og motstand — Norsk politikk overfor taterne/romanifolket fra 1850 til i dag» fra 2015 viser uretten gjort mot denne minoriteten.
I Innlandet arbeides det for å øke kunnskapen om fornorskingspolitikken, uretten og konsekvensene dette fikk. Også i lys av dette er det viktig at historien til Lucie Mortensdatter Kant blir kjent.