Står du støtt?

Årets tema på ungdomskonferansen LoggINN var «Stå støtt» og i løpet av to dager ble det reflektert over dette.

Teamet bak ungdomskonferansen LoggINN - Klikk for stort bildeTeamet bak ungdomskonferansen LoggINN Mariann Bjelle

Hva betyr egentlig å stå støtt, være stødig, ha fotfeste, være tro mot seg selv? 

De 160 deltakere på Gjøvik fikk oppleve åtte sterke foredrag rundt tematikken.  

Å gjøre sitt beste

–Man kan jo bare holde seg fast for å stå støtt, men det blir kjedelig etter hvert, sa Øystein Pettersen. 

Øystein “Pølsa” Pettersen er tidligere skiløper og forfatter av boken «Helt deg!» 

Øystein Pettersen med foredraget "Helt deg!" - Klikk for stort bildeØystein Pettersen med foredraget "Helt deg!" Mariann Bjelle

Pettersen delte sine råd og tanker fra et liv med å sette seg mål og jobbinga for å komme dit. 

Han snakket om at vi alle kan nå målene vi setter oss, så lenge vi er villige til å øve og gjøre jobben det tar å komme frem. 

Viktig var også hans råd om at ikke alle skal sette seg som mål å bli best, å vinne.  

–Et lite mål er like bra som et stort mål. Veldig få av oss blir best. Å gjøre sitt beste er det samme som å lykkes. Da har man kommet så langt man kan, og det er kjempebra. 

Se programmet og les om foredragsholderne

Det er mulig å forandre seg

Sandra Lyng med foredraget  "4 steg til indre styrke" - Klikk for stort bildeSandra Lyng med foredraget "4 steg til indre styrke" Mariann Bjelle

En annen som gav sine råd til hvordan man best kan stå støtt, var barnebokforfatter og tidligere artist Sandra Lyng. 

Hun hadde i lengre tid følt seg ødelagt og ikke bra i det hele tatt. På sosiale medier og på TV kunne det se ut som hun hadde et perfekt liv. Men i virkeligheten ønsket hun seg bort og prøvde også å gjøre slutt på livet et par ganger. 

–Heldigvis lyktes jeg ikke med det, sier hun, til en rørt forsamling. 

Lyng fortalte om forandringen hun gjorde for seg selv. Hun sluttet å kalle seg selv Sandra som er ødelagt og gikk over til å kalle seg Sandra som er bra, Sandra som er sterk og Sandra som er flink. 

–Vi definerer oss selv så alt for lett ut i fra et negativt bilde. Dette kan vi endre på. 

Lyng fikk alle deltakerne til å skrive ned tre ting ved seg selv som man elsker. Dette var en av flere øvelser hun gav ungdommene, et av hennes triks til hvordan man kan stå stødigere i livet sitt. 

Generasjon bra nok!

Flere av foredragene drøftet problematikken om at vi hele tiden skal tilfredsstille folkene rundt oss, at vi definerer oss ut i fra hvilke roller vi har, fremfor hvordan man er som medmenneske og mot seg selv. 

Johanne Refseth og Ida Johanna Araas etter sofasamtale på LoggINN - Klikk for stort bildeJohanne Refseth og Ida Johanna Araas etter sofasamtale på LoggINN Mariann Bjelle

Ungdomskonferansen ble avsluttet med et gnistrende foredrag fra Ida Johanna Aaraas som virkelig har satt seg et stort mål i livet. Hun vil endre definisjonen av en hel generasjon, fra slik den er blitt omtalt i flere år. 

Hun vil at vi alle skal slutte å si «Generasjon prestasjon», eller «Generasjon depresjon» til «Generasjon bra nok». Araas er mektig lei av jakten på at alt skal være perfekt. 

–Det er ikke mulig å være perfekt, sier hun, og drar rundt med sitt foredrag til ungdommer over hele Norge og flere steder i Europa. 

Hennes brennende engasjement for ungdom og psykisk helse kommer fra egen personlig erfaring. Hun har strevd med sin psykiske og fysiske helse siden tidlig barndom. 

–Vi er liksom karakterene på skolen, eller hvordan man lykkes på sosiale medier eller antall kilo eller merket man har på klærne. Men det som definerer oss har ikke noe med dette å gjøre. 

Hun avsluttet med å si at alle deltakerne må love å ta med seg råd og teknikker fra konferansen for å bli bedre rusta for fremtidens utfordringer. For utfordringer vil komme. Livet går ned, men det går også opp.  

–Og det er greit!

Alle de åtte foredragene, samt de kunstneriske innslagene, belyste dette med at livet har oppturer og nedturer og en fellesnevner er at livet handler om hvordan man møter utfordringene. 

–Man kan ikke stå støtt hele tiden, og det er greit. Aaraas pleier å legge til følgende setning “og det er greit" for å endre en negativ ting, til noe mer positivt. For eksempel, “jeg har jeg dårlig dag i dag, og det er greit”. 

–Dermed har man gitt seg selv rom til å puste, og akseptere at slik er det. Og man bruker mindre tid på bekymringene. 

Fra helt på bunnen til et godt liv

Stig Morten Seierstad, Mari fra MAritastiftelsen og Line Maria Seierstad - Klikk for stort bildeStig Morten Seierstad, Mari fra Maritastiftelsen og Line Maria Seierstad Mariann Bjelle

Når til og med Stig Morten Seierstad, som har vært helt nederst på livets stige, med grov vold, rus og ødeleggelser, i dag står på scenen og forteller om hvordan han har fått et godt liv,  da er det håp for alle. 

Det avgjørende vendepunktet i hans liv, var da han turte å dele med andre hvordan han egentlig hadde det. 

–Ikke sitt med dritten alene, den kommer til å sive ut. Del dritten med andre og be om hjelp. 

Dette var Seierstad sitt råd til ungdommene. –Store eller små problemer, få dem ut. 

Seiersted representerte «Maritastiftelsen» og hadde med seg Mari, som også delte sin sterke historie fra sitt liv som tung rusmisbruker. Et liv hun ikke unner noen å havne i. 

Vi bryr oss om ungdommene i fylket vårt

Tom Svellet, leder hovedutvalg kultur i Innlandet fylke - Klikk for stort bildeTom Svellet, leder i hovedutvalg kultur i Innlandet fylke Mariann Bjelle

Politiker og leder i hovedutvalg for kultur, Tom Svellet, var til stede på LoggINN og peker på hvor viktig det er å ta vare på alle ungdommene i fylket vårt. 

–Innlandet er det fylket med eldst befolkning i landet, det betyr at vi må være ekstra flinke til å skape gode fritidstilbud, helsetilbud og møteplasser for ungdommene.